COVID-19 SALGININA KARŞI ALINAN ÖNLEMLER

COVID-19 SALGININA KARŞI ALINAN ÖNLEMLER

Tüm dünyası etkisi altına alan yeni Korona Virüsün yaptığı salgın günlük hayatta birçok farklı alışkanlıkların, önlemlerin, kuralların olmasını zorunlu kılmıştır.

Bir sağlık kuruluşu olarak DK Klinik yeni Korona Virüsün neden olduğu COVID-19 hastalığının yayılmasını önlemek ve hem hastalarına hem de çalışanlarına bulaşmasının önüne geçmek için aşağıdaki önlemleri almaktadır.

1) Bireysel Önlemler

Kişiler tarafından alınması gereken önlemler ve uyulması gereken kurallar bulaşmaya karşı en önemli aşamayı oluşturmaktadır. Bireysel sorumluluk salgının yayılmasına karşı en güçlü silahımızdır.

Hastalar ve ziyaretçiler için alınması gereken önlemler ve uyulması gereken kurallar şu şekildedir;

  • Kliniğimize giren her ziyaretçinin temassız ateş ölçer ile ateşi ölçülmekte ve kayıt altına alınarak saklanmaktadır.
  • Girişte ki personel ile arasında mesafe olması sağlanmaktadır.
  • Kliniğimize randevu ile hasta kabul edilmektedir.
  • Gelen ziyaretçilerin mutlaka ağzını ve burnunu kapatacak şekilde tıbbi maske takması istenmektedir, eğer yoksa kliniğimiz tarafından temin edilmektedir.
  • Kliniğe giriş sırasında ellerini alkol bazlı solüsyon ile dezenfekte etmesi istenmektedir.
  • Ziyaretçiler arasında en az 1,5 metre olacak şekilde sosyal mesafe olması sağlanmaktadır.
  • Kliniğimizde işlem yaptığımız tüm hastalara COVID-19 hastalığı hakkında bilgilendirme yapılmakta, uyması gereken kurallar hatırlatmakta ve bu hastalık için bilgilendirildiğine dair onay alınmaktadır.
  • Yaklaşık 450 m2’yi bulan kliniğimizde, her tarafa yerleştirilmiş olan alkol bazlı dezenfektan üniteleri ile ziyaretçilerin kolayca ellerini dezenfekte etmesi sağlanmaktadır.

Klinik çalışanlarımızın aldığı önlemler aşağıda listelenmiştir.

  • Kliniğimize her gün tüm çalışanlarımızın ateşi temassız ateş ölçer ile ateşi ölçülmekte ve kayıt altına alınarak saklanmaktadır.
  • Personelimiz kliniğe geldiği zaman ilk olarak ellerini sabun ve su ile yıkayarak dezenfekte etmektedir. Çalışanlarımız her gün temiz yıkanmış üniformalar ile işe başlamaktadır, gün sonunda giyilen üniformalar çamaşır suyu katkılı yıkanma işlemine tabi tutulmaktadır.
  • Girişte ki personel ile arasında mesafe olması sağlanmaktadır.
  • Çalışanlarımızın mutlaka ağzını ve burnunu kapatacak şekilde tıbbi maske takmaktadırlar. Hasta ve ziyaretçiler ile iletişime geçen personelimiz ayrıca yüz bölgesini korumak için siperlik takmaktadır.
  • İşlem yapan personel ise temiz üniforma, maske ve siperlik dışında ek önlemler almaktadır. İşlemlere tek kullanımlık koruyucu giysi, tek kullanımlık saç bonesi ve tek kullanımlık eldiven giyilerek girmektedirler.
  • Tüm personelimiz her tarafa yerleştirilmiş olan alkol bazlı dezenfektan ünitelerini gün içinde sık sık ellerini dezenfekte etmek için kullanmaktadırlar.

2) Yüzey Dezenfeksiyonu Uygulamaları

 

Sık kullanılan ve temas edilen yüzeyler ve ekipmanlar düzenli aralıkla ile sistematik olarak mikroplardan arındırılmaktadır.

Uygulama kabinleri

Hastalarımızın mümkün olduğu kadar tek kullanımlık malzemelere temas etmesi sağlanmaktadır.

Her hasta sonrası işlem yapılan kabin temizlenmektedir.

  • Muayene masaları örtüleri, işlem yatakları örtüleri, hastaya dokunulan eldivenler, hastanın kullandığı maske, bone gibi malzemeler her kullanımdan sonra değiştirilmektedir.
  • Her hasta sonrası işlem yapılan kabinler dezenfekte edilmektedir. Hastanın veya eşyalarının temas ettiği yüzeyler (muayene masa örtüsü kullanılmasına rağmen işlem yatakları, işlem yataklarının kolçakları, elbise askıları, çanta-telefon vb şahsi eşyaların konulduğu yerler), kapı kolları, kalemler yüzey aktif sodyum hipoklorit solüsyonu ile silinerek dezenfekte edilmektedir.
  • Hastalara uygulama yapılmasın esnasında değen tıbbi cihaz parçaları (lazer başlıkları gibi), koruyucu gözlükler, tıraş makineleri alkol bazlı dezenfektan ile silinketdir.

Genel mekanlar

Hasta ve ziyaretçilerimizin geçtiği ve kısa süreli bulunduğu, ayrıca personelimize ait mekanların 2 saatte bir kere olma üzere periyodik aralıklar ile dezenfekte edilmektedir.

  • Yüzey aktif sodyum hipoklorit solüsyonu ile; sekreter bankoları, kapı kolları, elektrik düğmeleri, sehpalar, merdiven tırabzanları ile silinerek dezenfekte edilmektedir.
  • Alkol bazlı solüsyon ile; kumaş veya deri gibi malzeme ile kaplı oturma alanları spreyleme yolu ile dezenfekte edilmektedir.
  • Tüm zeminler yüzey temizleme dezenfektanları ile silinmektedir

3) Hava Dezenfeksiyonu Önlemleri

Korona virüsün hasta bireylerden saçılan çok küçük damlacıklar üzerinde havada kalma olasılığına bağlı olarak yayılmanın önüne geçmek için veya klimalar ile bulaşmayı önlemek için iki kademeli yaklaşım yapılmaktadır.

Hava filtrasyon sistemi

Kliniğimizde her tarafa yerleştirilmiş olan hava filtrasyon cihazları ile ortam havası sürekli temizlenmektedir. Başta 0,3 mikron düzeyine kadar tüm parçacıkları süzen HEPA filtre olmak üzere, aktif karbon filtre, çok katmanlı sık dokulu sentetik filtreler, titanyum oksit filtre, elektrostatik filtreden süzülen ortam havası UVC lambaları ile dezenfekte edilerek mikropsuz ve virüssüz hale getirilmektedir.

İyonizer ile partikül temizleme

Nefes alığımız havada bulunan parçacıklar (virüsler, bakteriler, polenler, tozlar) pozitif iyonlar taşımaktadırlar. Bu parçacıklar ortama salınan negatif yüklü iyonlar ile nötralize edilerek çökmesi, havadan uzaklaşması sağlanır. Negatif yüklü iyonlar hava temizleme cihazından sürekli olarak ortama salınarak her tarafa yayılması sağlanmakta ve klima içlerine kadar her yere etki etmektedirler.

Havalandırma sistemi

Kliniğimiz ortam havasını dışarı veren havalandırma sitemi ile donatılmıştır. Odaların içinden alınan hava herhangi bir filtreleme işlemi yapmadan doğrudan dışarı vermektedir.

 

4) Genel Mekan ve Ortam Dezenfeksiyonu Uygulamaları

Kliniğimizde virüslerin yayılmasına karşı alınan son basamak önlem ise tüm yüzeyleri, zeminleri, havayı, klimaları kapsayarak etkin bir mikropsuzlaştırma görevi görmektedir.

Hipokloröz asit pulvarizasyon uygulaması

Suyun sodyum klorür ile yapılan elektroliz işlemi sonrası elde edilen hipokloröz asit (HOCl)çok güçlü bir dezenfektandır. Bu ürünün en iyi yönü insan sağlığına zarar vermemesidir. Hatta bağışıklık sistemi hücrelerinin mikropları etkisizleştirmek için ürettiği bir asittir. FDA tarafında onaylı bir dezenfektan ürün olan hipikloröz asit zeminlerin, tüm yüzeylerin, kumaşların, hatta yiyecek ve suyun dezenfeksiyonunda kullanılmaktadır. Pulvarizasyon yöntemi ile sisleme-dumanla cihazları ile hem hava hem de ortamın genel dezenfeksiyonunda güvenle tüm klinik periyodik aralar ile dezenfekte edilmektedir.

UVC lambaları

Ultraviyole ışınları yayarak mikroorganizmaların dezenfeksiyonunu sağlayan UVC kliniğimizde cerrahi operasyon yapılan işlem odalarında kullanılmaktadır. Göze zarar vermemesi için içeride kimsenin olmadığı sürede genel mekan ve ortam dezenfeksiyonu sağlamaktadır.

HASTA HAKLARI

KLİNİĞİMİZDEN SAĞLIK HİZMETİ ALMAK İÇİN BAŞVURANLARIN HAKLARI

Hasta Hakları, Sağlık Bakanlığının, 01.08.1998 tarih ve 23420 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Hasta Hakları Yönetmeliğinde Hasta Hakları şöyle ifade edilmiştir;

Hasta Hakları, sağlık hizmetlerinden faydalanma ihtiyacı bulunan fertlerin, sırf insan olmaları hasabiyle sahip bulundukları ve T.C. Anayasası, milletlerarası antlaşmalar, kanunlar ve diğer mevzuat ile teminat altına alınmış bulunan haklarını ifade eder.

1.Hizmetlerimizden yararlanmak için bir ön şart yoktur.

Kliniğimizde Irk, dil, din, mezhep, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç ile ekonomik ve sosyal durumları dikkate alınmadan eşitlik içinde hizmete ulaşma hakkınız vardır.

2.Bilgilendirilme hakkınız vardır.

Her türlü hizmet ve imkânın neler olduğunu öğrenme hakkınız vardır.

3.Kuruluşu seçme ve değiştirme hakkınız vardır.

Bir sağlık kuruluşu olan kliniğimizi seçtiğiniz gibi değiştirme hakkınız vardır.

4.Personeli tanıma, seçme ve değiştirme hakkınız vardır.

Size kurumumuzda hizmet verecek hizmet verecek ve vermekte olan tabiplerin ve diğer personelin kimliklerini, görev ve unvanlarını öğrenme ve kurumumuzun olanakları çerçevesinde seçme ve değiştirme hakkınız vardır.

5.Bilgi İsteme hakkınız vardır.

Kendi veya vasi bulunduğunuz 18 yaş altı kişi için sağlık durumu ile ilgili her türlü bilgiyi sözlü ve yazılı olarak isteme hakkınız vardır.

6.Mahremiyet hakkınız vardır.

Kurumumuz ilgili yasalar çerçevesinde gizliliğe uygun bir ortamda her türlü sağlık hizmetini alma hakkınız vardır.

7.Sizin rıza ve iziniz olmadan işlem yapılmayacaktır.

Kurumumuzda yapılacak olan işlemler öncesi rızanızın alınması ön şartı ile ve rıza çerçevesinde hizmetlerimizden faydalanma hakkınız vardır. Bu durum yasal olarak bilinç kaybı durumlarda acil müdahale de deişebilir.

8.Reddetme ve durdurma hakkınız vardır.

Kliniğimizde size uygulama yapılırken tedavinizi reddetme veya durdurulmasını isteme hakkınız vardır.

9.Güvenlik hakkınız vardır.

Kurumumuzdan hizmetinizi güvenli bir ortamda alma hakkınız vardır.

10.Saygınlık Görme hakkınız vardır.

Kurumumuzdan hizmet alırken saygı ve özen gösterilerek, güler yüzlü, nazik ve şefkatli sağlık hizmeti alma hakkınız vardır.

11.Rahatlık hakkınız vardır.

Kliniğimizde hijyenik şartlar sağlanmış, gürültü ve rahatsız edici bütün etkenlerden uzak bir ortamda sağlık hizmeti alma hakkınız vardır.

12.Refakatçi bulundurmayı isteme hakkınız vardır.

Mevzuatın, sağlık kurum ve kuruluşlarının imkânları ölçüsünde ve tabibin uygun görmesi durumunda refakatçi bulundurmayı isteme hakkınız vardır

13.Müracaat, şikâyet ve dava hakkınız vardır.

Kurumumuzda haklarınızın ihlali halinde, mevzuat çerçevesinde her türlü müracaat, şikâyet ve dava hakkını kullanma hakkınız vardır. Bu taleplerinizi hasta hakları birimimize yapabilirsiniz (www.dk-klinik.com.tr/hasta-haklari-birimi).

14.Sürekli hizmet alma hakkınız vardır.

Kurumumuzdan gerektiği sürece hizmetlerinden yararlanma hakkınız vardır.

15.Düşüncelerinizi belirtme hakkınız vardır.

Kurumuzda verilen hizmetler konusunda düşüncelerinizi ifade etme hakkınız vardır.

HASTA SORUMLULUKLARI

HASTALARIN KURUMUMUZDA UYMASI GEREKEN KURALLAR

Kliniğimizden hizmet alan kişilerin, hizmetimizin aksamaması, başka hastalarının hakkının zedelenmemesi, yasal ticari ve hukuki gerekliliklerin yerine getirilebilmesi için uyması gereken kurallar vardır.

Hasta Hakları Yönetmeliği, hastaların hizmet alacakları sağlık kurumuna karşı haklarını belirmektedir. Bu konudaki detayları almak ve ilgili web sayfamıza ulaşmak için şu linke tıklayabilirsiniz; www.banuvgokay/bilgilendirme

Hasta Hakları Yönetmeliğinin 42/A Maddesi, hastaların uyması gereken kuralları belirlemektedir.

Madde 42/A – (Ek:RG-8/5/2014-28994)

Hasta sağlık hizmeti alırken aşağıdaki kurallara uyar:

a) Başvurduğu sağlık kurum ve kuruluşunun kural ve uygulamalarına uygun davranır ve katılımcı bir yaklaşımla teşhis ve tedavi ekibinin bir parçası olduğu bilinciyle hareket eder.

b) Yakınmalarını, daha önce geçirdiği hastalıkları, gördüğü tedavileri ve tıbbi müdahaleleri, eğer varsa halen kullandığı ilaçları ve sağlığıyla ilgili bilgileri mümkün olduğunca eksiksiz ve doğru olarak verir.

c) Hekim tarafından belirlenen sürelerde kontrole gelmeli ve tedavisinin gidişatı hakkında geri bildirimlerde bulunur.

ç) Randevu tarih ve saatine uyar ve değişiklikleri ilgili yere bildirir.

d) İlgili mevzuata göre öncelik tanınan hastalar ile diğer hastaların ve personelin haklarına saygı gösterir.

e) Personele sözlü ve fiziki saldırıya yönelik davranışlarda bulunmaz.

f) Haklarının ihlal edildiğini düşündüğünde veya sorun yaşadığında hasta hakları birimine başvurur.

Kurumumuzda hastalarımızın uyması gereken kurallar aşağıda listelenmiştir.

1.Bilgi verme

Hastamız şu anki yakınmaları, daha önce geçirdiği hastalıkları, hastaneye yatırılıp yatırılmadığını, uygulanan tedavileri, kullandığı ilâçlar ve sağlığı ile ilgili bilgileri mümkün olduğunca eksiksiz ve doğru olarak verilmelidir.

Hastamız, ad-soyad, adres, telefon, kayıt numarası gibi temel bilgilerin değişmesi durumunda kurumu bilgilendirmelidir.

2.Önerilere uyma

Kurumumuzdan hizmet alırken kurumumuz tarafından belirlenen sürelerde kontrole gelinmeli ve tedavisinin gidişatı hakkında geri bildirimlerde bulunulmalıdır.

Randevu tarih ve saatine uyulmalı ve değişiklikler önceden bildirilmelidir.

Hastamızın tedavisinden sorumlu personel tarafından önerilen tedavi planına uyulmalıdır.

3.Planlanan tedaviyi reddetme

Hastamızın tedaviyi reddetmesi ya da doktorunun talimatlarına uymaması halinde doğacak sonuçlardan kendisinin sorumlu olacağının bilincinde olması gerekir.

4.Tetkik ve tedavi giderleri

Hasta, tedavi nedeni ile yapılan uygulamalar için ödemesi gereken miktarı kurumun belirlediği süre içerisinde ödemekle yükümlüdür.

5.Sağlık kuruluşu kural ve uygulamaları

  • Hastanın, tedavi ve davranışı ile ilgili, bulunduğu sağlık kuruluşunun kural ve uygulamalarına uymalıdır.
  • Hasta olmadıkları sürece hastaneye çocuk getirilmemelidir.
  • Sağlık kurumlarında yüksek sesle konuşulmamalı ve gürültü yapılmamalıdır.
  • Tuvalet ve lavabolar temiz kullanılmalı, çöp kutuları dışına çöp atılmamalıdır.
  • Kurum içerisinde sigara içilmemelidir.

6.Saygı gösterme

  • Kurum çalışanlarına ve diğer hastalara nazik ve anlayışlı davranılmalıdır.
  • İlgili mevzuata göre öncelik tanınan hastalar ile personelin haklarına saygı gösterilmelidir.
  • Personele sözlü ve fiziki saldırıya yönelik davranışlarda bulunulmamalıdır.
  • Güvenlik görevlileri ve hastane personelinin uyarıları dikkate alınmalıdır.

7.Baskı ve şikayette bulunma

Kurumun hekim ve çalışanları baskı altına alınmamalı ve haksız işlem yaptırmamalıdır.

Kurum hakkında, hekimler ve çalışanlar hakkında haksız şikayette bulunulmamalıdır.

Haklarının ihlal edildiğini düşündüğünde veya sorun yaşadığında öncelikle ve ivedilikle Hasta Hakları Birimi'ne başvurmalıdır.

8.Bulaşıcı hastalık hali

Bulaşıcı hastalık şüphesi ya da teşhisi olan hastalar mutlaka yetkililere bildirimde yapmalıdır.

9.Uygunsuz talep

Hastanın, yetkili doktorunca uygun görülmeyen ve tedavi planında bulunmayan herhangi bir ilacın verilmesini ya da uygulama yapılmasını talep etmemelidir.

Kurumunun işleyişi ile ilgili ilke ve kurallara uymalı, ayrıcalık, iltimas talebinde bulunulmamalıdır.

10.Tazmin sorumluluğu

Kurumun malzemelerine zarar verilmemeli, zarar verildiği takdirde bedelinin zarar veren tarafından ödeneceği bilinmelidir.

BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAMLAR

KVKK HAKKINDA BİLGİLENDİRME